موتور برق
نمایش دادن همه 18 نتیجه
موتوربرق چیست؟
موتور برق ها در مناطقی که امکان برق رسانی وجود ندارد مانند معادن استخراج، باغات، ویلا و زمینهای کشاورزی و همچنین در شرایط قطع برق شهری مخصوصا در تابستان بدلیل افزایش بار شبکه که در مواردی بسیار آزاردهنده و یا موجب ضرر و زیان جبران ناپذیر به صنایع و مراکز می شود، جهت تامین برق اضطراری مورد استفاده قرار می گیرند. موتور برق ها یا بصورت اتومات و یا بصورت دستی و توسط شخص و البته با کمی تاخیر در وصل برق کار میکنند.
نحوه کارکرد موتور برق:
موتوربرق یا همان موتور ژنراتور هوا خنک دستگاه مولد برق است که با استفاده از انرژی مکانیکی حاصل از بنزین، گاز و گازوئیل، موتور را بحرکت در می آورد و آن موتور ژنراتور را چرخانده و در نهایت با حرکت ژنراتور بارهای الکتریکی موجود در سیم پیچ به حرکت در آمده و انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی و برق تبدیل میکند. خروجی یا توان موتور برق بصورت کیلووات KW یا KVA بیان می شود. به توان های حداکثر تا ۱۰ کیلووات معمولا موتور برق و بیشتر از این ظرفیت ژنراتور یا موتورهای دیزلی میگویند. موتور برق های خانگی معمولا در توان ۵ تا ۵۰ کیلوولت و موتور ژنراتور های صنعتی معمولا بین ۵۰ کیلووات تا ۳ مگاوات بصورت ثابت یا قابل حمل تولید میشوند.
انواع موتور برق :
موتوربرقها از نظر سوخت به سه نوع گازی، بنزینی و گازوئیلی تقسیم بندی می شوند. علاوه بر این موتوربرق ها از نظر نوع کاربری، شیوه روشن و خاموش شدن، تکفاز یا سه فاز بودن و همچنین از نظر قابلیت حمل نیز دسته بندی میشوند.
انواع موتور برق از نظر سیستم استارت:
۱-موتوربرق هندلی
موتور برقی است که بصورت دستی با کشیدن طناب یا سیم فلزی و در نتیجه چرخش میل لنگ روشن میشود. معمولا توان بین ۱ تا ۳ کیلووات دارند و از دسته موتور برق های کیفی هستند. همچنین قیمت این نوع ژنراتور پایینتر از دو نوع دیگر است.
۲-موتوربرق های استارتی
موتور برق استارتی دارای دکمه استارت یا سوییچ در بدنه است و بدلیل راحتی در روشن و خاموش شدن و عدم نیاز به هندل زدن و دور گرفتن موتور، مشتریپسندتر هستند. این موتوربرق ها در توان های بالاتر از ۳ کیلووات تولید و مورد بهره برداری قرار میگیرند.
۳- موتور برق های خودکار اضطراری
ژنراتور اتوماتیک یا ژنراتور ATS دارای سیستم سوییچ انتقال اتوماتیک است که با قطع برق، موتور برق بطور خودکار روشن و با برگشت برق شهر نیز خاموش میگردد.
کاربرد موتور برق:
- موتوربرق کیفی یا ژنراتور مسافرتی با توان پایین که مناسب حمل آسان در سفر یا گشت برون شهری است.
- موتور برق خانگی در تامین برق منازل مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا گاز سوز و توان های بالاتر سه فاز و توان های پایین تر تکفاز هستند.
- موتور برق صنعتی مورد استفاده در تامین برق صنایع و سازمان ها است و نسبت به خانگی توان بالاتری دارند.
ساختار موتور برق :
- موتور قسمت اصلی در ساختار موتور برق است که تبدیل انرژی سوخت را به انرژی مکانیکی از طریق ایجاد گشتاور بر عهده دارد. ظرفیت موتور از چند کیلو ولت آمپر تا چند هزار کیلو ولت آمپر حسب نیاز تولید میگردند. قاعدتا هرچه توان موتور بالاتر باشد برق بیشتری نیز تولید میگردد.
- دستگاه تولید برق متناوب، آلترناتیو یا کلگی ژنراتور بخشی از ژنراتور است که دو بخش ثابت و متحرک دارد که در یک باکس قرار گرفته اند و به کمک هم وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی الکتریکی را دارند.
- سیستم سوخت رسانی که با توجه به نوع و عملکرد موتور برق ظرفیت آن متغیر است و ممکن است بصورت جداگانه از موتور در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.
- تنظیم کننده ولتاژ یا AVR در تنظیم ولتاژ خروجی متناسب با ولتاژ مرجع نقش دراد و بعبارتی ولتاژ را با ولتاژ مصرف کننده تنظیم و در تبدیل AC به DC و بلعکس نقش دارد.
- تنظیم کننده سرعت یا گاورنر که با اندازه گیری فرکانس برق ژنراتور و مقایسه بافرکانس مبنا سرعت موتور را تنظیم میکند تا فرکانس برق ژنراتور تامین شود.
- پنل کنترل که تنظیم و راه اندازی موتور برق با کمک آن انجام میگیرد. همچنین بسته به نوع موتوربرق، وضعیت کارکرد و علایم هشدار دهنده در پنل کنترل قابل مشاهد است. تمامی موارد از جمله ولتاژ خروجی، وضعیت روغن، مقدار سوخت و غیره در این قسمت قرار دارد.
- سیستم روغن رسانی موتور و قطعات مکانیکی مخصوصا سیلندرها بدلیل تحرک بالا و لرزش در حین کار، پس از کار طولانی مدت دچار سائیدگی میگردد. به همین دلیل استفاده از سیستم روغن رسانی ضروری مینماید تا جایی که جهت اجتناب از هر گونه آسیب جبران ناپذیر به موتور باید مقدار روغن پیش از استفاده به درستی چک شود.
- سیستم خنک کننده جهت خنک کردن اجزای موتور برق ضروری است. خنک کننده در موتور برقهای کوچک خانگی از نوع هوا خنک است. بنابراین جهت افزایش دمای موتور و کاهش طول عمر برق توصیه میشود بیش از ۴-۵ ساعت از موتور برق کار کشیده نشود. ژنراتورهای بزرگ بیش از ۲۲۰ کیلوولت، جهت خنک سازی دستگاه از آب و هیدروژن بهره میبرند.
- خروجی های دستگاه که برق تولید شده را به وسایل تغذیه کننده میرساند و بسته به موتور برق شامل خروجی AC و DC با تعداد مختلف است.
در انتخاب و خرید ژنراتور برق مناسب باید به این سوالات پاسخ داده شود:
- خرید موتور برق جهت تامین برق اضطراری است یا دائم؟
- انتخاب موتور برق جهت تامین برق خانگی و لوازم سبک است یا مصرف صنعتی دارد؟
- استفاده از موتور برق اینورتر یا AVR جهت یکسان سازی جریان لازم است یا خیر؟
- راه اندازی آسان موتور برق معیار خرید آن است یا خیر؟
- حمل آسان موتور برق مهم است یا خیر؟
- صدای مجاز و قابل چشم پوشی در محیط اطراف چقدر است؟
- عمر مفید دیزل ژنراتور، هزینه نگهداری و تهیه آن بصرفه است یا خیر؟
- میزان فضا لازم جهت قرار دادن مولد برق چقدر است؟
- در تعیین نوع سوخت مصرفی مولد برق چهار فاکتور ایمنی، دسترسی آسان، هزینه تامین و قدرت تولید برق در نظر گفته شده است؟
- گنجایش مخزن سوخت برای کارکرد بدون توقف چقدر است؟
- تعداد خروجی ژنراتور به اندازه کافی است یا خیر؟
- برند مورد نظر چقدر قابل اطمینان است؟
- از نظر هزینه خرید و اطمینان کارکرد موتور برق دسته دوم توجیه پذیر است؟
نحوه انتخاب موتور برق متناسب با نیاز و نوع کاربری:
بدون شک شما قبل از خرید موتور برق باید بدانید که موتور برق مدنظر چه مقدار برق را برای شما تامین میکند و آیا این مقدار جواب گوی برق مصرفی شما است یا خیر! اینجاست که مهمترین نکته در خرید موتوربرق یعنی “توان موتور” خودش را نشان می دهد. توان یک دستگاه همان قدرت یا نیروی تولیدی دستگاه جهت انجام کار در واحد زمان است. واضح است که هر چه توان بیشتر باشد قدرت انجام کار نیز بیشتر خواهد بود. توان دستگاه با P (Power) نمایش داده می شود و بر حسب ژول بر ثانیه (J/S) یا وات (W) و ولت آمپر (VA) سنجیده می شود. معمولا توان موتور برق طبق استاندارد SI با کیلو وات (kW) و کیلو ولت آمپر (kVA) یا به اصطلاح کاوا بیان می شود.
P=W=J/S=V*A
کیلو ولت آمپر و کیلووات چه تفاوتی دارند؟
توان ظاهری با کیلوولت آمپر بیان میشود و به میزان انرژی ورودی دستگاه گفته میشود. توان حقیقی میزان انرژی خروجی که قابلیت انجام کار دارد تعریف میگردد. در سیستم های معمول موتور برق بعلت اتلاف انرژی، بازدهی موتوربرقها بیش از 80 درصد نیست و توان حقیقی 80 درصد توان ظاهری در نظر گرفته می شود. بعبارتی دیگر توان ظاهری موتور برق شما برابر است با مجموع توان حقیقی و میزان انرژی اتلافی. چنانچه مقدار راندمان یا بازده موتور برق در مشخصات آمده باشد، با داشتن توان ظاهری میتوان توان حقیقی را بدست آورد. برای تبدیل توان حقیقی (kW) به توان ظاهری (KVA) از ضریب توان (PF) استفاده می شود که همانطور که قبلا گفته شد، معادل 0.8 در نظر گرفته می شود.
kW=KVA×PF
kW=KVA×0.8
نحوه انتخاب توان مناسب موتور برق یا توان موتور ژنراتور:
انتخاب ژنراتور با توان مناسب جهت افزایش طول عمر و ایمنی ژنراتور و لوازم متصل از اهمیت بالایی برخوردار است. چنانچه قدرت موتور برق خریداری شده بیش از نیاز برق مصرفی باشد و در طولانی مدت کمتر از 30 درصد توان آن قابل استفاده باشد علاوه بر تحمیل هزینه سوخت و هزینه نگهداری، موجب آسیب به موتور برق و لوازم مصرفی خواهد شد. همچنین تهیه موتور برق پایین تر از توان مصرفی نیز چنین اثرات مخربی را در پی خواهد داشت و عملا در راه اندازی یک یا چند دستگاه بی فایده خواهد بود.
محاسبه توان مورد نیاز:
ولتاژ دستگاه از طریق بروشور یا نوشته شده بروی روی دستگاه قابل دسترسی است در حالت تکفاز معمولا برابر 220 ولت است. بنابر این داریم: 220×I= kVA= V×I
و در حالت سه فاز معمولا 380 ولت است. بنابراین داریم:
kVA=√3×V×I
380×1.8×I×0.8
برای تبدیل توان حقیقی (kW) به توان ظاهری (KVA) از ضریب توان (PF) استفاده می شود که معادل 0.8 در نظر گرفته می شود.
kW=KVA ×PF
برای تبدیل اسب بخار (PH) به کیلو وات، اسب بخار در ضریب 0.736 خواهد شد:
kW=PH ×0.736
جهت خرید موتوربرق یا ژنراتور با توان مناسب و براورد توان مصرفی دستگاهها بهترین کار مشورت با یک کارشناس برق است. کارشناسان برق با در نظر گرفتن نوسانات بار، شرایط محیطی، حداکثر جریان مصرفی دستگاهها و با توجه به کاربرد، راندمان و خروجی ژنراتور به شما در انتخاب بهترین ژنراتور کمک خواهد کرد. برای محاسبه حدودی ژنراتور مناسب ابتدا باید بدانید چه دستگاههایی در زمان قطع برق نیاز به روشن شدن دارند و از کدام یک می توان صرفنظر کرد. سپس اینکه کدام دستگاه ها را میتوان جهت کاهش توان راه اندازی بعدا متصل نمود. سپس تمام لوازمی که در اتصال با ژنراتور هستند را در دو ستون تکفاز و سه فاز لیست کرده در نهایت مجموع توانهای تکفاز را تقسیم بر سه نموده و با مجموع توان های سه فاز جمع نمایید. توان راه اندازی مقدار توان مصرفی دستگاه در زمان آغاز بکار است و مقدار آن بر روی دستگاه ها نوشته شده یا از طریق کاتالوگ در دسترس است. معمولا روشنایی توان راه اندازی برابر و لوازمی مانند آسانسور دو تا سه برابر توان دائمی، توان راه اندازی دارند. آنچه که در محاسبه توان مصرفی اهمیت دارد همان توان راه اندازی دستگاه هاست.
نحوه محاسبه تعداد دستگاههای قابل اتصال با توجه به توان موتور برق
اگر دارای یک ژنراتور برق هستید و نمیدانید با این توان چه دستگاه هایی همزمان قابل روشن شدن هستند این ۷ مرحله را طی کنید:
- تمامی لوازم منزل که قصد روشن کردن همزمانشان را در زمان قطعی برق دارید لیست کنید
- در دو ستون اطلاعات توان راه اندازی و توان مصرفی را درج کنید
- توان مصرفی را در انتهای ستون جمع ببندید
- بیشترین توان راه اندازی را هایلایت کنید
- سپس این عدد را با مجموع توان مصرفی جمع ببندید
- عدد پایانی نمایشگر حداقل توان راهاندازی موتور برق ایدهآل شماست
- لوازم این لیست را کم یا زیاد کنید تا جاییکه توان دستگاه ها با توان موتوربرق برابر یا کمتر شود. مثلا برای یک ژنراتور ۱۹۰۰ واتی، دستگاههای قابل چشم پوشی را مشخص و توان مصرفی شان را حذف کنید تا حداکثر به عدد ۱۹۰۰ وات برسید.
برای روشن شدن قضیه به این مثال توجه کنید:
ITEM/MODEL | نرخ توان مصرفی | توان راه اندازی |
---|---|---|
تستر | 700 | 800 |
یخچال فریزر | 700 | 2200 |
لامپ | 150 | 150 |
کامپیوتر | 50 | 50 |
خردکن | 200 | 800 |
مجموع | 1800 | 2200 |
بعبارت دیگر:
(مجموع توان مصرفی)+(بیشترین توان راه اندازی)=(توان ژنراتور)
در این مثال (مجموع توان مصرفی) ۱۸۰۰ +(بیشترین توان راه اندازی)۲۲۰۰=(توان ژنراتور) ۴۰۰۰ است که از توان ۱۹۰۰ واتی بسیار بیشتر است. با حذف یخچال فریزر، مجموع توان مصرفی ۱۱۰۰+۸۰۰=۱۹۰۰ است که برابر با حداقل توان ژنراتور است. معمولا توان مصرفی (واتW) لوازم برقی در کاتالوگ قید شده یا روی بدنه دستگاه درج شده است. در غیر اینصورت پیشنهاد میکنیم از فرمول اهم جهت بدست آوردن توان مصرفی دستگاه برقی خود استفاده نمایید.
وات (W یا kW)= ولت (V) xآمپر (A)
در تهیه ژنراتور صنعتی در صورتی که قصد توسعه داشته باشید باید دو نکته را مد نظر قرار دهید:
- اول اینکه خرید دستگاهی با توان اضافه بصرفه تر از خرید دستگاه مولد دیگر در آینده است به شرطی که توان اضافه موجب آسیب به ژنراتور نشود.
- دوم اینکه جهت اطمینان از تامین برق مورد نیاز خرید دو مولد کوچکتر بجای یک مولد با توان بالاتر توصیه میگردد. چرا که در صورت هر گونه قطعی و خرابی در یک مولد، تا زمان بازرسی و تعمیر مولد از کار افتاده، قسمتی از مجموعه با یک مولد به کار خود ادامه خواهد داد.
مشاوران و کارشناسان فروش موتور برق در هایرین مارکت آماده پاسخگویی و معرفی مناسب ترین موتور برق متناسب با نیاز شما هستند. کاربران محترم میتوانند از قسمت سمت راست سایت، قابلیت حمل و سایر موارد مهم در انتخاب موتور برق را مشخص نموده تا نهایتا انتخاب بهتری را پیش رو داشته باشند.